Podsumowanie kolejnego etapu projektu "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu"
Znajomość sezonowości owoców i warzyw pozwala nam przygotować zdrowe, zbilansowane posiłki. Na kolejnym spotkaniu z Marchwianem i wędrówce po świecie zdrowego odżywiania przygotowaliśmy „Kalendarze sezonowości” przedstawiające owoce i warzywa z podziałem na pory roku i miesiące. Poznaliśmy zalety korzystania z mrożonek i przetworów poza sezonem. Dowiedzieliśmy skąd się biorą mrożonki oraz jak je przygotować, aby dłużej nadawały się do spożycia. Obejrzeliśmy film pt. „Koktajl o smaku lata”. Przygotowaliśmy także etykiety dla swoich ulubionych przetworów. 8 listopada 2020 r. obchodziliśmy dzień zdrowego śniadania. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W tym roku wyglądał on zupełnie inaczej niż zwykle, ponieważ uczniowie w domach wspólnie z rodzicami przygotowywali zdrowe posiłki. Swoimi pomysłami na pełnowartościowe przekąski dzielili się z najbliższymi. Wspólne śniadanie to sposób na to, aby pozytywnie rozpocząć dzień, rozwijać swoje umiejętności kulinarne oraz zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe nawyki żywieniowe.
Koordynator projektu - Magdalena Pachucka
- |
- Strona główna
- |
- Stary BIP
- |
- Deklaracja dostępności
- |
- Linki
- |
- Kontakt
- Realizacja: 3W Serwisy Informacyjne