Jesteś na archiwalnej stronie Szkoły Podstawowej w Izabelinie. Kliknij w poniższy link, aby przejść na aktualną stronę.

Nowy adres: https://izabelin.pl/sp/

"Dobrze jemy ze szkołą na widelcu"

Warsztaty kulinarne

Nasza przygoda zgłębiająca tajniki prawidłowego odżywiania nadal trwa. Rozwijaliśmy swoje kompetencje kulinarne przygotowując książki kucharskie ze swoimi ulubionymi przepisami. Zapoznaliśmy się z różnymi technikami przyrządzania potraw, które doskonaliliśmy przygotowując zdrowe, kolorowe szaszłyki oraz kanapki. Poznaliśmy zasady bezpieczeństwa w kuchni. Przygotowaliśmy listę super umiejętności kucharza zawierającą zdolności, którymi powinien się cechować dobry mistrz sztuki kulinarnej.  Angażując narządy zmysłów niezbędne podczas spożywania posiłków, takie jak smak i węch próbowaliśmy rozpoznać różne smaki: gorzki ukryty w kawie zbożowej, słodki w miodzie, kwaśny w cytrynie oraz słony w soli. Utrudniliśmy to zadanie próbując także rozszyfrować po smaku i zapachu nazwy ziół. Okazało się to niezwykle trudne. W tym zadaniu poczuliśmy się jak prawdziwi kucharze. Próbując różnych smaków staraliśmy się dopasować je do poszczególnych dań. Zadanie to dostarczyło wielu pozytywnych emocji. Każdy z uczniów otrzymał też zadanie do wykonania. W stołówce szkolnej, podczas spożycia obiadu należało skoncentrować się wyłącznie na jedzeniu: zapamiętać kolor obiadu, poczuć smak i zapach delektując się każdym kęsem oraz wsłuchać się w dźwięk przeżuwanego posiłku. Zmysły mają szczególne znaczenie podczas spożywania posiłku, gdyż pozwalają nam dogłębniej odczuwać doznania kulinarne. Jedzenie bez pośpiechu powoduje, że sygnał sytości szybciej dociera do mózgu, dzięki czemu konsumujemy odpowiednią ilość posiłku, bez przejadania się. Od dziś staramy się wykorzystywać zdobytą wiedzę na co dzień.  

Koordynator projektu - Magdalena Pachucka

2020-11-13
Barbara Szummer