O zdrowym żywieniu - dzień czerwony

9 lutego 2018 r. cała społeczność szkolna wzięła udział w akcji mającej na celu propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych. W tym miesiącu kolorem przewodnim był czerwony. Jak zawsze uczniowie wykazali się zaangażowaniem i kreatywnością, a tego dnia na szkolnych korytarzach dominowały uśmiechnięte witaminki w różnych odcieniach czerwonego. Śniadaniówki bogate były w różne owoce i warzywa. Pojawiły się też świeżaki, które przypominały o tym, że niezbędnym elementem naszej diety są warzywa i owoce mające ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. W zdrowej diecie powinny stanowić co najmniej połowę spożywanych dziennych posiłków. Należy jednak pamiętać, że zawierają one cukry proste tzw. fruktozę i dlatego ich spożycie należy kontrolować. Zaleca się spożywanie owoców w godzinach porannych, a unikanie późnym popołudniem i wieczorem. W tym czasie organizm spowalnia metabolizm, a dostarczane cukry proste odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Te same cukry proste są natomiast zalecane w pierwszej połowie dnia, gdyż szybko dostarczają energię, pobudzają mózg do pracy. Owoce i warzywa mają także wiele innych zalet: są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu wspomagają odporność naszego organizmu, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed chorobami układu krążenia i nowotworami oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Staramy się przypominać, całej naszej społeczności szkolnej o tych zaletach przeprowadzając w formie zabawy akcje informacyjne oraz zachęcające do utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych. 

Magdalena Pachucka

 

2018-02-12
Barbara Szummer