Rok Zdrowego Żywienia

Rok szkolny 2014/2015 w Zespole Szkół w Izabelinie został ogłoszony „ Rokiem Zdrowego Żywienia”. Pracując pod hasłem „Żyjmy zdrowo” propagujemy wśród uczniów zdrowe odżywianie. Między innymi zachęcamy do spożywania owoców i warzyw, do picia wody. We wrześniu odbyły się w klasach trzecich Szkoły Podstawowej zajęcia warsztatowe na temat zdrowego żywienia. W szkolnej świetlicy również był cykl zajęć poświęcony zdrowemu odżywianiu, prowadzeniu zdrowego trybu życia, uprawianiu sportu – zakończony wystawą „Żyjmy zdrowo. Jedzmy warzywa i owoce.”

Efektem rozpoczętej we wrześniu akcji były przygotowane przez uczniów, nauczycieli i wychowawców poszczególnych klas oraz świetlicę liczne gazetki tematyczne:

1. „Chrapka na jabłka”- kl. IIIb i Ia,

2. „Każde dziecko Ci to powie, że owoce i warzywa to samo zdrowie” – klasy pierwsze,

3. „Witaminę A każde dziecko dobrze zna” - kl. IIIa i IIIc,

4. „Źródło witaminy C” - kl. IId i IIId,

5. „Pięć porcji warzyw dziennie” - kl. IId i IIId,

6. „Napoje domowe smaczne i zdrowe” - kl.IIa,

7. „Zdrowe przekąski na koncentrację” - kl. IIc i IIb,

8. „Wodę piję, zdrowo żyję” - świetlica,

9. „Żyjmy zdrowo. Jedzmy warzywa i owoce” - świetlica.

Tu pojawiły się rymowanki, które bardzo się dzieciom spodobały i są często powtarzane, utrwalane , np. „ Jedz warzywa i owoce, zyskasz wtedy nowe moce” „ Witaminy, minerały – będziesz zdrowy przez rok cały” itp.

 Jednym z przedsięwzięć w ramach hasła: „Żyjmy zdrowo” jest akcja, która ma na celu promowanie spożywania owoców i warzyw, czyli obchody tzw. „kolorowych dni”, tak jak kolorowe są owoce i warzywa. Pierwszy kolorowy dzień odbył się 8 października, a kolorem wiodącym był kolor fioletowy. Akcja polegała na założeniu przez uczniów fioletowego stroju, bądź jego elementu oraz przyniesieniu owocu lub warzywa w tym kolorze. Dzieci podeszły bardzo poważnie do sprawy fioletowego dnia i zdecydowana większość ubrała w tym dniu na fioletowo, a śliwkom, winogronom, bakłażanom i modrym kapustom nie było końca. Pojawiały się również smakołyki trochę bardziej egzotyczne, np. figi. Podczas zajęć świetlicowych odbyły się rozmowy na temat dobroczynnego wpływu fioletowych pyszności na organizm człowieka, ich pochodzenia oraz degustacja warzyw i owoców. Dla podkreślenia tego dnia w świetlicy wykonana została gazetka tematyczna oczywiście w kolorze fioletowym.

Przed nami jeszcze kilka kolorowych dni: żółtych, czerwonych, pomarańczowych, zielonych, białych, a może jeszcze innych. Zapraszamy do zabawy.

Koordynatorzy akcji/ Zespół ds. Zdrowego Żywienia: Agnieszka Bujak, Klaudia Feszak, Elżbieta Leśniowska, Natalia Kwaśniewska

2014-10-17
Barbara Szummer