Tydzień Chleba w Szkole 2012

     7 grudnia 2012 r. w Bibliotece Szkolnej odbyło się podsumowanie przeprowadzonych działań związanych z obchodami
Tygodnia Chleba w Szkole 2012.

 W dniach 16 - 23 października 2012 r.
Koło Biblioteczne Szkoły Podstawowej
im. płk. Stanisława Królickiego w Izabelinie przeprowadziło kampanię pod nazwą
Tydzień Chleba w Szkole organizowaną
przez Fundację Dobre Życie.

        To już kolejna edycja tej kampanii, w której z radością uczestniczyliśmy. Ma ona na celu podniesienie świadomości naszych uczniów, którzy powinni zdawać sobie sprawę z właściwości chleba pieczonego na zakwasie. W trakcie trwania akcji uczestnicy Koła Bibliotecznego podzielili się swoją wiedzą zdobytą w czasie Tygodnia Chleba w Szkole ze swoimi rówieśnikami. Przygotowali stół z różnymi gatunkami chleba. Na degustację została zaproszona także dyrekcja, nauczyciele i pracownicy szkoły. W tym dniu z czytelni rozchodził się piękny zapach chleba, który przyciągał zaciekawionych uczniów ze Szkoły Podstawowej i Gimnazjum oraz ich wychowawców  i skłaniał do odwiedzenia biblioteki szkolnej. Uczniowie byli mile zaskoczeni wystrojem czytelni, specjalnie przygotowanym na tę okazję, a także niezwykłym smakiem świeżo upieczonego chleba  z dodatkiem, prawdziwego wiejskiego smalcu. W ostatnim dniu działań związanych z akcją pan Antoni Zych – dyrektor Zespołu Szkół wręczył dyplomy i nagrody najaktywniejszym uczestnikom.  Podjęte działania w zakresie propagowania zdrowego stylu życia i spożywania żytniego chleba budziły żywe zainteresowanie całej społeczności szkolnej                 

       Było to możliwe, także dzięki niezwykłemu zaangażowaniu dyrekcji i pracowników szkoły. Bez ich pomocy i wsparcia (także finansowego), ta akcja na pewno nie byłaby tak udana. Mam nadzieję, że i kolejna edycja będzie tak owocna we współpracę jak tegoroczna, za co bardzo dziękuję.

     Wielkie podziękowanie kieruję także do właściciela piekarni, pana Krzysztofa Dąbrowskiego, który podzielił się ze społecznością szkolną różnymi gatunkami chleba. Wszystko było bardzo smaczne.  Dzięki zdobytej wiedzy dotyczącej pieczywa oraz wymianie przepisów wśród uczniów i nauczycieli, a także samodzielnemu wyrabianiu i pieczeniu chleba, wszyscy będziemy częściej zwracać uwagę na etykiety zanim dokonamy zakupu, a to już bardzo dużo, bo świadomy wybór to połowa sukcesu. Mam nadzieję, że zapach chleba jeszcze na długo pozostanie w naszej szkole  i będzie nam przypominał o akcji  Tygodnia Chleba w Szkole 2012  i smacznej kromce chleba  ze smalcem i kiszonym ogórkiem…

                                                                                 

                                                                                    Koordynator

                                                                                    Stanisława Fadrowska

 

 

 

 

 

2012-12-12
Grzegorz Psuja