"Biały dzień"

Kolorowe dni to już w naszej szkole tradycja. Uczniowie przyzwyczaili się już, że co dwa miesiące ubierają się w kolorze wskazanego owocu lub warzywa pamiętając o tym, aby tego dnia zabrać ze sobą zdrowe śniadanie. Kwiecień jest miesiącem koloru białego. Uczniowie w „biały dzień” przynieśli zdrowe przekąski z kalarepą, rzodkiewką lub pitają. Inicjujemy te dni, aby zachęcić całą społeczność szkolną do propagowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu uczniowie wyrabiają w sobie poczucie odpowiedzialności za jakość spożywanych produktów, bo przecież nikt nie chce jeść śmieci. Wiele nawyków żywieniowych utrwalanych jest w domu. Bardzo często ciężko jest nam zmienić obecny tryb życia. Należy jednak pamiętać, że jesteśmy tym, co jemy. Ważne jest, aby prawidłowo się odżywiać, aby zachować dobre samopoczucie, zdrowie oraz nienaganną sylwetkę na długie lata. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta, ale nie niemożliwa.  Dbajmy, więc wspólnie o to, aby wyedukować dzieci w tej dziedzinie, aby świadomie dokonywały wyborów zdrowych, nieprzetworzonych produktów, aby w przyszłości nie borykać się z różnego rodzaju schorzeniami, bo jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.

 

Pozdrawiam serdecznie,

Magdalena Pachucka

 

 

 

2018-04-13
Barbara Szummer