Zdrowe żywienie - dzień zielony

Kolorowe dni w naszej szkole stają się już tradycją. Uczniowie chętnie zakładają ubrania w danym kolorze i przynoszą na drugie śniadanie zdrowe przekąski. Akcentujemy w ten sposób, jak wielką wagę przywiązujemy do wyrabiania w naszym podopiecznych zdrowych nawyków żywieniowych.  Dzień ten jest uatrakcyjnieniem codzienności, wzmacnia relacje rówieśnicze, daje możliwość integracji, a przede wszystkim zwraca uwagę na przestrzeganie prawidłowych zasad odżywiania. Marzec to miesiąc, w którym rozpoczyna się kalendarzowa wiosna, a w naszym kalendarzu zdrowych nawyków żywieniowych to czas zielony. Tego dnia na szkolnym korytarzach dominują wszystkie odcienie tego koloru, a w śniadaniówkach uczniów znajdują się produkty winogronowo-jabłkowe. Zwróciliśmy uwagę uczniów, że jabłko to produkt lokalny, dostępny w naszym kraju przez cały rok, tym bardziej warto korzystać z jego dobrodziejstw i dodawać je do przekąsek. Należy jednak pamiętać, by jeść te owoce ze skórką, ponieważ to właśnie tam znajduje się największe zagęszczenie witamin. Mając takie bogactwo składników odżywczych w swoim regionie, nie sposób z tego nie skorzystać. Winogrona także są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Pamiętajmy zatem, aby naszą codzienną dietę urozmaić i ubogacać korzystając z dobrodziejstw, którymi obdarza nam natura.

Magdalena Pachucka

 

2018-03-09
Barbara Szummer